ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θέλουμε πάντα να καταναλώνουμε την αγαπημένη μας μπίρα υπεύθυνα σε στιγμές πραγματικής απόλαυσης και χαράς. Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τα κοινά μας για την υπεύθυνη κατανάλωση μέσα από τις δράσεις μας.

Για το λόγο αυτό, αφιερώσαμε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Υπεύθυνη Κατανάλωση και προσκαλέσαμε τους ειδικούς σε μια ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση γύρω από το αλκοόλ αλλά και το τι σημαίνει πρακτικά η Υπεύθυνη Κατανάλωση.

Στο χώρο του Αθηνέο υποδεχθήκαμε τον κ. Γ. Στεφανακίδη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μπάρμεν, τον, κ. Ι. Κοσκινά, εξειδικευμένο παθολόγο – ηπατολόγο, και κα. Σ. Ξανθογιώργου, πρόεδρο της ΜΚΟ «Νηφάλιοι – στην υγειά μας».  Οι καλεσμένοι μας απαντήσαν σε απορίες των εργαζομένων, ενώ για πρώτη φορά, ο διάλογος επεκτάθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από τα social media.

Αλκοόλ και επίδραση στον οργανισμό

«Δεν είναι όλα τα ποτά για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Στεφανακίδης ανοίγοντας τη συζήτηση. Όπως τόνισε κάθε οργανισμός έχει άλλη αντοχή στο αλκοόλ ενώ πρόσθεσε ότι η ηλικία, το βάρος, το φύλο και η ψυχολογία είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδραση αλκοόλ στον οργανισμό.

Ομοίως και το φαγητό πρόσθεσε ο κ. Κοσκινάς λέγοντας πως είτε έχουμε καταναλώσει φαγητό είτε όχι, μία μερίδα αλκοόλ θα απορροφηθεί από το συκώτι με τον ίδιο τρόπο, μέσα σε 5 λεπτά, ενώ ο οργανισμός χρειάζεται μια ώρα για να την αποβάλλει.

Πόσα ποτά μπορώ να πιω;

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί ποιο είναι το επιτρεπτό όριο αλκοόλ. Σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά οι άνδρες μπορούν να πίνουν 2-3 ποτά ημερησίως ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1-2 ποτά για τις γυναίκες.

Πέρα από αυτό, οφείλει κανείς να προσέξει τις τρεις παρακάτω συμπεριφορές καθώς αποτελούν, όπως υπογράμμισε η κα. Ξανθογιώργου, ενδείξεις του πρώτου σταδίου αλκοολισμού:

1. Πίνει περισσότερο από τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του

2. Επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά

3. Κρύβει από τους δικούς του ανθρώπους το πόσο ήπιε

Η κρίση και ο ρόλος της πολιτείας και των γονιών

Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής μας ομοίως και την κατανάλωση αλκοόλ με τρόπο ωστόσο διαφορετικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κρίση δεν αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ κατά άτομο αλλά όπως παρατηρήθηκε, αύξησε την κατανάλωση φθηνότερων ή χύμα αλκοολούχων ποτών.

Επίσης, με αφορμή την κρίση, συζητήθηκε και η νοθεία των ποτών. Όπως είπε ο κ. Μ. Μαυρικάκης στην περίπτωση της μπίρας, η νοθεία παρατηρείται κυρίως στην αντικατάσταση του βαρελιού με κάποιο φθηνότερο προϊόν, με αποτέλεσμα ο χρήστης  να απογοητεύεται γευστικά από το προϊόν, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κάποιο κίνδυνο η υγεία του.

Αντίθετα, η νοθεία των χημικών αλκοολούχων ποτών είναι πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη, ένας έμπειρος πότης μπορεί να ξεχωρίσει ένα νοθευμένο ποτό από τη γεύση ή το χρώμα. Επίσης, το hangover είναι ένας ακόμα τρόπος να αναγνωρίσει ο καταναλωτής αν το ποτό ήταν «μπόμπα» ή όχι.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι στη χώρα μας η πρόσβαση στο αλκοόλ δεν ελέγχεται αυστηρά με αποτέλεσμα να είναι έντονο το φαινόμενο κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι νέοι να ενημερώνονται διαρκώς μέσα από δράσεις της πολιτείας, την οικογένεια αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ξανθογιώργου πρόσθεσε ότι πέρα από την ενημέρωση, η συνεχής εκπαίδευση του γονέα από την πολιτεία είναι εξίσου σημαντική. Παρότρυνε μάλιστα τους γονείς να δίνουν το σωστό παράδειγμα καταναλώνοντας οι ίδιοι υπεύθυνα ενώ τους συμβούλεψε να μην δίνουν στα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ ή να μην τα στέλνουν να αγοράζουν.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί προτεραιότητά μας η σωστή ενημέρωση αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας γύρω από την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Με τη Heineken και τη ΜΚΟ «Νηφάλιοι – στην υγειά μας» προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό πρότυπο μέσα από την καμπάνια του Νηφάλιο Οδηγός.

Logo Center

EΙΣΤΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ (AΝΩ ΤΩΝ 18);

ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΑΣ:

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 18
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο