ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ 1963 ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικης Ζυθοποιίας

Tο 2023 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κλείνει 60 χρόνια παραγωγικής δράσης με συνεχή ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική ελληνική βιομηχανία ζυθοποιίας ξεκίνησε την πορεία της με την παραγωγή μιας μπίρας και από τότε εξελίσσεται συνεχώς, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της και ενισχύοντας την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα.

12 Ιουνίου 1963. Λεωφόρος Κηφισού 102. Διογένης Χούρσογλου, Γιώργος Χατζηβασιλείου και Λεονάρδος Μερκάτης, τρεις πρωτοπόροι επιχειρηματίες της εποχής, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν το ζυθοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εδώ και σχεδόν 60 χρόνια «Παράγουμε ένα Καλύτερο Αύριο», τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και συνδέουμε άμεσα την επιχειρηματική μας δράση με τις έννοιες της υπευθυνότητας και της προσφοράς στην εθνική οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

1963

1963

ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τρεις πρωτοπόροι επιχειρηµατίες αποφασίζουν να συνεταιριστούν, συνεισφέροντας ο καθένας από ένα συστατικό για το ξεκίνηµα ενός φιλόδοξου εγχειρήµατος: ο Διογένης Χούρσογλου την άδεια ζυθοποιίας, ο Γιώργος Χατζηβασιλείου το κεφάλαιο, ο Λεονάρδος Μερκάτης το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισού 102. Στις 12 Ιουνίου 1963, ο Δήµαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς τοποθετεί το θεµέλιο λίθο του νέου ζυθοποιείου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, παρουσία επισήµων και πλήθους κόσµου.

1965

1965

ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΛΑΝΣΑΡΕΤΑΙ Η ΑMSTEL ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Είναι η χρονιά που αγοράζονται οι πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας, οι φιάλες και τα αυτοκίνητα της εταιρίας, προσλαµβάνεται και εκπαιδεύεται προσωπικό, το ζυθοποιείο τίθεται σε λειτουργία υπό την επίβλεψη του Γάλλου αρχιζυθοποιού, Πολ Ντελιζέ, ενώ ετοιµάζεται και η πρώτη διαφηµιστική καµπάνια. Στην τελετή των εγκαινίων παρίστανται ο Πρίγκηπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, ο Υπουργός Βιοµηχανίας Ιωάννης Ζίγδης, ο Δήµαρχος Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς και πλήθος επισήµων

1975

1975

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια δεκαετία µετά την ίδρυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η Amstel έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές των Ελλήνων και γίνεται η Νo.1 µπίρα στην Ελλάδα µε κορυφαίες πωλήσεις και διαρκώς αυξανόµενη ζήτηση. Η αναγκαιότητα επέκτασης της παραγωγής είναι σαφής και οδηγεί στην ίδρυση και δεύτερου ζυθοποιείου, που αποτελεί πόλο ανάπτυξης για τη Βόρειο Ελλάδα.

1981

1981

ΛΑΝΣΑΡΕΤΑΙ Η HEINEKEN ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

H Aθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει στην Ελλάδα τη Heineken, µια µπίρα µε παγκόσµια φήµη. Ο κοσµοπολίτικος χαρακτήρας, η γεµάτη γεύση, το διακριτικό άρωµα λυκίσκου και βύνης, αλλά και η χαρακτηριστική πράσινη φιάλη της, ενθουσιάζουν αµέσως και το ελληνικό κοινό.

1985

1985

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΝΕΟ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η ανοδική πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συνεχίζεται κι έτσι, η εταιρία επεκτείνεται, αγοράζοντας το παλαιό ζυθοποιεο της Löwenbräu στην Πάτρα και απορροφώντας τους 240 εργαζομένους του. Πραγµατοποιούνται σηµαντικές επενδύσεις, που το ανάγουν σε µια υπερσύγχρονη µονάδα, τη µεγαλύτερη της εταιρίας.

1990

1990 -1998

ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΜΠΙΡΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νέες αφίξεις, όπως η µπίρα Buckler χωρίς αλκοόλ, οι µοναστηριακές μπίρες Duvel και Chimay από το Βέλγιο, οι Μurphy’s και McFarland από την Ιρλανδία, η Carib από την Καραϊβική και η Desperados από το Μεξικό, η Weiss µπίρα Erdinger από τη Γερµανία και η Kirin από την Ιαπωνία, προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και προωθούν την ανάπτυξη της κουλτούρας της µπίρας στην Ελλάδα.

1993

1993

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΙΟΛΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Όταν ο Ηρακλής ερωτεύτηκε την Ιόλη, κόρη του βασιλιά της Θεσσαλίας και την πήρε µαζί του στα βουνά της Οίτης, η γυναίκα του Διηάνειρα, για να τον εκδικηθεί, του χάρισε ένα δηλητηριασµένο χιτώνα και του προκάλεσε τέτοια εγκαύµατα που ο Δίας χρειάστηκε να ρίξει τους κεραυνούς του και να φτιάξει µια πηγή µε δροσερό νερό, για να τον ανακουφίσει Τα νερά της περιοχής, που αναβλύζουν ακόµα γάργαρα, εµφιαλώνονται και δροσίζουν πια όλη την Ελλάδα.

1999

1999 -2000

ΟΙ ΜΠΙΡΕΣ FISCHER ΚΑΙ ΑΛΦΑ ΛΑΝΣΑΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η Fischer κυκλοφορεί στην Ελλάδα και για πρώτη φορά παράγεται σε χώρα εκτός Γαλλίας. Η υποδοχή είναι θερµή, καθώς η πολύ ιδιαίτερη φιάλη, το ανάγλυφο λογότυπο κι ο θρύλος της ευγενικής της καταγωγής εντυπωσιάζουν το κοινό. Η επανεµφάνιση της ΑΛΦΑ, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1961, σηµειώνει ανάλογη επιτυχία, χάρη στην παραδοσιακή της αλλά και τις οµοιότητες της νέας φιάλης µε το πρώτο ιστορικό µπουκάλι

2004

2004

Η HEINEKEN ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2004

«Η ανάληψη της χορηγίας των Ολυµπιακών Αγώνων είναι τιµή για εµάς και πιστεύουµε ότι θα αποτελέσει σταθµό για την εταιρία µας. Πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί συγκίνηση, υπερηφάνεια και, όπως είναι φυσικό, έντονο το αίσθηµα της ευθύνης» δηλώνει ο τότε Διευθύνων Σύµβουλος κος Μηνάς Τάνες.

2010

2010 - 2013

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η πρώτη θέση στο διαγωνισµό Best Workplace στην Ελλάδα και η κατάταξη µεταξύ των 50 εταιριών µε το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη είναι η επιβεβαίωση του υγιούς εργασιακού κλίµατος στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το 2013, και ύστερα από δύο συνεχόµενες χρονιές Πλατινένιων Διακρίσεων, η υπεύθυνη ανάπτυξη της εταιρίας επισφραγίζεται µε τη µοναδική στη χώρα µας Διαµαντένια Διάκριση στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

2013.png

2013

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πάνω από μισό αιώνα «Παράγουμε ένα Καλύτερο Αύριο». Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εδώ και σχεδόν 60 χρόνια τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και συνδέουμε άμεσα την επιχειρηματική μας δράση με τις έννοιες της υπευθυνότητας και της προσφοράς στην εθνική οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

2013 2014

2013 - 2014

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΠΙΡΑΣ

Η οικογένεια της Amstel µεγαλώνει µε το λανσάρισµα της Αmstel Radler, που συνδυάζει µπίρα µε χυµό λεµονιού, αλλά και της Amstel Free, της πρώτης ελληνικής μπίρας με 0.0% αλκοόλ. Οι επιλογές για τον καταναλωτή αυξάνονται καθώς συστήνουμε στο κοινό, νέες κατηγορίες μπίρας. Παράλληλα η ΑΛΦΑ παρουσιάζει την ΑΛΦΑ STRONG για δυνατές γευστικές εµπειρίες µε 7% αλκοόλ και την ΑΛΦΑ Weiss, µια ελληνική, σταρένια και αφιλτράριστη µπίρα.

2014.png

2014

100% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΙΘΑΡΙ

Βρισκόμαστε πλέον στο 2014 όποτε και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει μπίρα χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό κριθάρι στηρίζοντας έτσι τους τοπικούς παραγωγούς αλλά και στο σύνολό της την ελληνική οικονομία.

2015

2015

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΘΗΝΕΟ

Το 2015 ιδρύεται το ΑΘΗΝÉΟ. Ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας, όπου στεγάζεται ένα μικρό «μουσείο» αφιερωμένο στη μπίρα. Εκεί, παράγονται μπίρες μικροζυθοποιείου, περιορισμένης κυκλοφορίας. Το ΑΘΗΝÉΟ στεγάζεται στο ίδιο σημείο που 50 χρόνια πριν άνοιξε το πρώτο ζυθοποιείο της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Την ίδια χρονιά έχουμε το λανσάρισμα του μηλίτη Strongbow στην ελληνική αγορά, σε δύο γεύσεις, Gold Apple και Red Berries

2017

2017

ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑ HEINEKEN LIGHT, ΜΑΜΟΣ & ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗΣ

Το 2017 δύο νέα λανσαρίσματα για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το ένα αφορά έναν νέο μηλίτη, τον Μηλοκλέφτη και το άλλο τη μπίρα ΜΑΜΟΣ, η οποία παράγεται εκ νέου στην Πάτρα και είναι της συνεργασίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με την οικογένεια Μάμου και επανακυκλοφορεί με αναλλοίωτη την αυθεντική συνταγή του πρώτου Έλληνα διπλωματούχου ζυθοποιού Πέτρου Μάμου.

2019

2019

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΗΛΙΤΗ ΣΤΟ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η πρώτη γραμμή παραγωγής μηλίτη στη χώρα μας ξεκίνησε τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα. Έτσι, οι ετικέτες Μηλοκλέφτης και Strongbow παράγονται πλέον στην Ελλάδα από 100% ελληνικές πρώτες ύλες.

Logo Center

EΙΣΤΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ (AΝΩ ΤΩΝ 18);

ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΑΣ:

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 18
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο