Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί το πιο ισχυρό αντιστάθμισμα στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της Θράκης. Η φετινή παραγωγή κριθαριού πήγε πολύ καλά και ήταν μια καλή ανταπόδοση για τους νέους καλλιεργητές, που ενώ είχαν κάποια άλλη απασχόληση, έκαναν την επιλογή να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Μια καλή χρονιά ολοκληρώθηκε με μια ζεστή γιορτή, όπου νέοι και παλιοί καλλιεργητές μοιράστηκαν τη χαρά και τις εμπειρίες τους. Ιδιαίτερα οι νέοι καλλιεργητές ομολογούν την ικανοποίησή τους από την ευκαιρία και τις προοπτικές που τους δίνει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Ο Γιώργος Μπάτζιος από την Κομοτηνή έχει μεταπτυχιακά στα χρηματοοικονομικά. Φέτος για πρώτη φορά καλλιέργησε 100 στρέμματα κριθάρι στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το 2018 σκοπεύει να καλλιεργήσει γύρω στα 500-600 στρέμματα.
Ο Μιχάλης Μετγιάζης, από την Κομοτηνή και αυτός, έχει δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες στην Αθήνα, αλλά εκτίμησε ότι θα έχει καλύτερες προοπτικές στα αγροτικά και γύρισε στα πατρώα εδάφη. Φέτος, για πρώτη φορά γύρισε τα χωράφια του από βαμβάκι σε κριθάρι και καλλιέργησε 220 στρέμματα. Θα συνεχίσει την παραγωγή κριθαριού και τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς η συμβολαιακή γεωργία του δίνει την ευκαιρία να αυξήσει την παραγωγή του και του παρέχει χρηματοοικονομική ασφάλεια.
Ο Δημήτρης Κατσίκας πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του που δεν μπορούσε πια να συνεχίσει να εργάζεται. Το κατάστημα που είχαν στην Ξάνθη δεν ήταν αρκετό για το οικογενειακό εισόδημα και έτσι ξεκίνησε με την καλλιέργεια 45 στρεμμάτων κριθάρι. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και το 2018 σχεδιάζει να τα αυξήσει σε 60. Συμμετείχε σε σεμινάριο της εταιρείας και πήρε πολλές γνώσεις για να αυξήσει την παραγωγή και να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της καλλιέργειας (καιρός, αρρώστιες κλπ.).
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τις καλλιέργειες κριθαριού, εκτός του ότι παρέχει μία σταθερή πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς, προσφέρει ασφάλεια, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε συνεργασία με τον γεωπόνο της εταιρείας, πρόσβαση σε νέες ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις με την υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, καθώς και επιμόρφωση και παροχή τεχνογνωσίας σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.