Ποιος είναι ο ρόλος των πειραματικών αγρών κριθαριού στην παραγωγή της μπίρας και τι διαφορετικό προσφέρουν; Τι είδους μελέτες πραγματοποιούνται σε αυτούς; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα είχαν την ευκαιρία να λάβουν οι περισσότεροι από 40 παραγωγοί μας που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον πειραματικό αγρό της εταιρίας μας στον Αλμυρό Βόλου.
Εκεί η κ. Φάλια Οικονόμου, Καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, μίλησαν για τη σημασία των πειραματικών αγρών. Παράλληλα, οι παραγωγοί είδαν από κοντά και συζήτησαν για τις ποικιλίες που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή στον πειραματικό αγρό του Αλμυρού και τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών.
Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινήσαμε το 2011 τη δημιουργία πειραματικών αγρών, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στους πειραματικούς αγρούς επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή.
Σήμερα, λειτουργούν πέντε πειραματικοί αγροί, στην Ξάνθη, τον Αλμυρό, τη Λιβαδειά, τη Χαλκιδική και τα Σπάτα Αττικής. Σε αυτούς έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, από τις οποίες οι 17 έχουν ήδη μπει στην παραγωγή.
Η επίσκεψη στον πειραματικό αγρό αποτελεί κομμάτι της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουμε στους παραγωγούς κριθαριού που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρίας μας.