Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, υλοποίησε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ομαδικότητας και της εταιρικής της κουλτούρας με τίτλο «εμείς μΑΖί». Στόχος του προγράμματος ήταν να υπάρξει μία ψυχαγωγική δραστηριότητα που να λειτουργεί ως διάλειμμα στην εργασιακή καθημερινότητα, έτσι ώστε ο χώρος εργασίας να γίνει ακόμα πιο δημιουργικός και ευχάριστος. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τρία διαφορετικά ψυχαγωγικά εργαστήρια που περιελάμβαναν χορό, παιχνίδι υποκριτικής και μουσική. Τα εργαστήρια έγιναν υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού Δημήτρη Κουρούμπαλη για το υποκριτικό παιχνίδι, του συγκροτήματος Burger Project για τη μουσική και της χορογράφου Μαργαρίτας Τρίκκα για τον χορό. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν, παρακολούθησαν ένα δίωρο την εβδομάδα για 4 συνεχόμενες εβδομάδες, εντός του εργάσιμου χρόνου τους.
«Μέσα στην ένταση της δουλειάς και τον καθημερινό φόρτο υπήρξε κάτι διαφορετικό που κινητοποίησε τη διάθεση μας ευχάριστα. Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο, από τα πολλά της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν το ότι ήρθαμε πιο κοντά με συναδέλφους μας, ιδιαίτερα από άλλα τμήματα, γνωριστήκαμε καλύτερα, δεθήκαμε περισσότερο», λέει για την εμπειρία του από το «εμείς μΑΖί» ο Νίκος.
Ο ίδιος συμμετείχε στο εργαστήρι ηθοποιίας, το οποίο, όπως περιγράφει, ήταν εξαιρετικά πετυχημένο. «Όλοι μας είχαμε θετική διάθεση από την αρχή, την προσμονή της επόμενης φοράς που θα ξαναβρισκόμασταν, καθώς και τη “λύπη” όταν τελείωσαν τα μαθήματα».
To ίδιο συναίσθημα περιγράφει και ο Δημήτρης: «Η συμμετοχή μου στην θεατρική ομάδα με έκανε να ανυπομονώ να έρθει η ώρα του σεμιναρίου έτσι ώστε να περάσω ένα ευχάριστο και δημιουργικό δίωρο μαζί με τους συναδέλφους μου. Μη έχοντας καμία εμπειρία με το θέατρο, η συμμετοχή μου στην συγκεκριμένη ομάδα με βοήθησε να εκφραστώ άνετα, μπροστά σε άτομα που συνεργάζομαι καθημερινά, αλλά δεν γνωρίζω τόσο καλά στην καθημερινότητα τους.»
Για τον ίδιο, το να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες από μία εταιρεία είναι γεγονός ζωτικής σημασίας, καθώς δημιουργούν δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στους εργαζομένους της: «Έτσι θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα, να επικοινωνούν καλύτερα, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο σε μεγαλύτερο βαθμό και να αισθάνονται πιο άνετα να εκφράζουν ειλικρινά την άποψή τους στον συνάδελφο τους».
Στο θεατρικό εργαστήρι συμμετείχε και ο Αλέξης: «Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους συναδέλφους μας και να ζήσουμε στιγμές που αποκαλύπτουν μικρές λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα του καθένα μας». Όπως συμφωνεί και εκείνος, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, καθώς φέρνουν τους εργαζόμενους πιο κοντά και δημιουργούν μεγαλύτερη άνεση μεταξύ τους.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης περιγράφει την εμπειρία από τη συμμετοχή του στο εργαστήρι της μουσικής: «Μάθαμε μέσα από δημιουργικές δράσεις ότι όλοι έχουμε τον ρυθμό μέσα μας. Ήρθα σίγουρα πιο κοντά με τους συναδέλφους μου, γιατί μοιραστήκαμε πράγματα που βγαίνουν από τη ψυχή και όχι το μυαλό». Και προσθέτει: «Είναι αρκετά σημαντικό η εταιρεία που δουλεύω να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες».
Για την Ιωάννα το «εμείς μΑΖί» ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία, όπως λέει, αποδείχθηκε ακόμα πιο δημιουργική στην πράξη. «Εγώ επέλεξα το εργαστήρι της υποκριτικής. Είναι πολύ όμορφο να βιώνεις καινούριες εμπειρίες, να απομυθοποιείς την σοβαρότητα τη δική σου και των άλλων, να αντιλαμβάνεσαι πώς το σώμα σου μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πιο γρήγορα ένα συναίσθημα και πως το να κλείνεις τα μάτια και να εμπιστεύεσαι κάποιον άλλον μπορεί να σε κάνει να γελάσεις περισσότερο. Όταν παίζεις, γελάς και μαθαίνεις καινούρια πράγματα με ανθρώπους που μέχρι χτες λέγατε απλά ένα τυπικό γεια αυτό σε κάνει να βλέπεις τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές των χαρακτήρων τους».
Όλοι οι εργαζόμενοι που μοιράστηκαν την εμπειρία τους κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα, ότι δηλαδή θα συμμετείχαν χωρίς δεύτερη σκέψη σε μία ανάλογη πρωτοβουλία. «Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και να βιώνω διαφορετικά πράγματα. Όταν αυτό ακριβώς μου το προσφέρει η εταιρεία που εργάζομαι με κάνει να νιώθω ακόμα πιο ευλογημένη και ευγνώμων», λέει χαρακτηριστικά η Ιωάννα.
Το πρόγραμμα «εμείς μΑΖί» υλοποιήθηκε πιλοτικά στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, τον Νοέμβριο 2017.