Ποιες μπίρες θα συνοδεύσουν φέτος το καλοκαιρινό μας τραπέζι; Ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα σε κάθε πιάτο, ώστε να αναδείξουμε τις αγαπημένες μας συνταγές; Ζητήσαμε από τον sommelier
Γιώργο Λούκα να ταιριάξει αγαπημένες ελληνικές καλοκαιρινές γεύσεις με αγαπημένες μπίρες.
Εμπνευστείτε από απλές, επαγγελματικές συμβουλές, και γευτείτε τη διαφορά.
Καλή όρεξη!
Του Γιώργου Λούκα
Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με μπίρες ανάλαφρες, ξεδιψαστικές, ξανθιές, μόνες τους ή με την συνοδεία φαγητού. Οι κατηγορίες που πληρούν συνήθως αυτές τις προϋποθέσεις είναι οι lager και οι pilsener, που γευσιγνωστικά ταυτίζονται με τη δροσιά και τη φινέτσα.
Ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων τύπων μπίρας ταιριάζει πολύ με την καλοκαιρινή μεσογειακή κουζίνα. Μια κουζίνα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τα καλούδια της, με τα μυρωδικά της Μεσογείου, με το βασιλικό, τη ρίγανη, το δυόσμο, τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα με τους ελληνικούς μεζέδες.
Πίνοντας για παράδειγμα μια AmstelPils θα προσέξουμε το λαμπερό, βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, τη γεμάτη πλούσια γεύση της και τον λίγο πιο έντονο χαρακτήρα του λυκίσκου, συστατικό το οποίο παραπέμπει σε δροσιστική και βοτανική αίσθηση. Γι’ αυτό και η AmstelPilsθα ταιριάξει με κεφτέδες, κολοκυθάκια τηγανητά, τυροκροκέτες, καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες σαγανάκι, καθώς και όστρακα ωμά. Για τον ίδιο λόγο συνδυάζεται άψογα με τα ελληνικά λευκά, αλμυρά τυριά με πρωταγωνίστρια φυσικά τη φέτα. Χάρη στον βοτανικό της χαρακτήρα μπορεί να συνοδεύει τέλεια τα γεμιστά, το τζατζίκι και άλλα φαγητά αρωματισμένα με βότανα.
Αν πάλι προτιμάτε πιο πλούσιες γεύσεις ορεκτικών, υπέροχες μακαρονάδες, κοτόπουλο και χοιρινό στα κάρβουνα ή μεγάλα ψάρια στην σχάρα δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε με μια γεμάτη, πλούσια και ισορροπημένη lager, όπως είναι η γνωστή μας
Amstel.
Για τους πιο «παραδοσιακούς» που αγαπούν πιο πολύπλοκα και «βαριά» φαγητά, τα λαδερά, τον μουσακά, τα παπουτσάκια, την μελιτζανοσαλάτα αλλά και την τυροκαφτερή, ιδανική είναι η μπίρα
ΒΙΟΣ 5, μια παγκόσμια ελληνική καινοτομία η οποία, όπως λέει και το όνομά της, προέρχεται από πέντε δημητριακά ελληνικής προέλευσης, έχει γλυκόπικρη γεύση και τα αρώματά της ισορροπούν μεταξύ των δημητριακών αλλά και των φρούτων, όπως είναι τα εσπεριδοειδή. Η ΒΙΟΣ 5 μπορεί να συνοδεύσει επίσης εξαιρετικά τις πλούσιες γευστικά αστακομακαρονάδες, καραβιδομακαρονάδες καθώς και το «φετίχ» του καλοκαιριού, τη σούπα κακαβιά. Θα τη συστήναμε επίσης με τα κίτρινα ελληνικά τυριά όπως τις γραβιέρες Νάξου, Κρήτης και Αμφιλοχίας και το λαδοτύρι της Μυτιλήνης.
Τέλος, δεν ξεχνάμε την αγαπημένη μπίρα
ΆΛΦΑ η οποία με την ελαφριά, δροσερή και μαλακή της γεύση στέκεται επάξια δίπλα στις πολύχρωμες καλοκαιρινές σαλάτες και τα χόρτα. Ιδανική για ένα ελληνικό τραπέζι στρωμένο μεζέδες με διάφορα αρώματα και χρώματα που θα ανοίξουν την όρεξή μας για περισσότερο φαγητό και… περισσότερο καλοκαίρι!
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δραστηριότητα του Γιώργου Λούκα στη διεύθυνση
www.geniusingastronomy.gr.