Αθήνα, 1963! Εκεί που συναντιόταν ο έντονος παλμός μια πόλης που ζούσε έναν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης, με την άνθηση της τέχνης, ως έκφραση των ισχυρών κοινωνικών ζυμώσεων, αλλά και με την απορρόφηση διεθνών τάσεων στη μόδα, τη μουσική, την κατανάλωση. Το είδαμε και το ζήσαμε σε μια παρουσίαση του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, πλημμυρισμένη από εικόνες της εποχής, που μας ταξίδεψαν στις τάσεις και τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τις αγωνίες μιας δεκαετίας που άλλαξε πολλά!
Ο Ν. Βατόπουλος είναι αθηναιολάτρης, όχι μόνο με την έννοια της συλλογής ενθυμίων ή της δυναμικής αρθρογραφίας στην «Καθημερινή», με στόχο να γίνει η πόλη πιο όμορφη, αλλά είναι κι η ψυχή της μεγάλης ομάδας «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που οργανώνει επισκέψεις και ξεναγήσεις σε κτήρια και χώρους, που έχουν αξία για την ιστορία και την αισθητική της πόλης. Αποτελεί δηλαδή τον ιδανικό αφηγητή και «ξεναγό» σε αυτό το ταξίδι – πίσω στο 1963!
Η διάλεξη του κ.Βατόπουλου με τίτλο «Μία ημέρα του 1963 – Τα Αθηναϊκά 60's με λυκίσκο και βύνη», πραγματοποιήθηκε στο
Αθηνέο – τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας, που δημιουργήθηκε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στο ίδιο σημείο που το 1963 πριν εγκαινιάστηκε το πρώτο της ζυθοποιείο – ξεκίνησε με πολλές εικόνες από την Αθήνα της δεκαετίας του ’60 – μιας δεκαετίας που συνέδεε δύο κόσμους, τον παραδοσιακό κόσμο, που έφευγε από τον πόλεμο και τον αστικό κόσμο της μεταπολεμικής περιόδου που ερχόταν και υποσχόταν ευημερία, πλούτο και δικαιώματα!
Η δεκαετία του ’60, λοιπόν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μεταπολεμική Αθήνα -μια Αθήνα που άνθιζε σταδιακά, τόσο τεχνολογικά και οικονομικά, όσο και σε επίπεδο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Η περίοδος εκείνη υπήρξε καινοτόμος, καθώς η τεχνολογική πρόοδος πυροδοτεί μία σειρά εξελίξεων: την τεράστια αύξηση των αυτοκινητοδρόμων που διευκόλυνε τρομερά τις συγκοινωνίες, τα εκσυγχρονιστικά έργα, όπως αυτά στην πλατεία Ομονοίας και το Hilton, που αποτέλεσαν και σύμβολα της νέας Αθήνας, την νέα αρχιτεκτονική και πολεοδομία των σπιτιών, που άλλαζαν με γοργούς ρυθμούς, με τα δανέζικα έπιπλα να κάνουν την εμφάνιση τους και το σύγχρονο σπίτι πλέον να υποδηλώνει έναν σύγχρονο-αστικό τρόπο ζωής και μία νέα μοντέρνα αισθητική. Παντού, ακόμη, θα αντίκρυζε κανείς νέες πολυκατοικίες και κινηματογράφους, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ολοένα και περισσότερες ανάγκες του νέου κοινού!
Στον τομέα της ψυχαγωγίας, τα λαϊκά ρομάντζα αποτελούσαν τότε τον βασικό τρόπο διασκέδασης των ανθρώπων στην πρωτεύουσα, ενώ στο τρανζίστορ άκουγε κανείς κυρίως νέα ρεύματα στην ελληνική μουσική, αλλά και κάποιες επιλογές από τις παγκόσμιες επιτυχίες, το rock ‘n roll κλ. Επίσης, στην πλατεία Συντάγματος θα μπορούσε κανείς να βρει και να αγοράσει περιοδικά από το εξωτερικό – γεγονός κοσμοιστορικό για τα δεδομένα της εποχής.
Τη δεκαετία του ‘60 έκαναν την εμφανισή τους οι τολμηρές διαφημίσεις, η διάδοση της μόδας φτάνει και καθιερώνεται στα αστικά κέντρα, ενώ, έπειτα, αρχίζει να αναδεικνύεται ο νέος ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας, με την απελευθέρωση των δικαιωμάτων της και την ανάδειξη ολο και περισσότερων δημοκρατικών αξιών στην μεταπολεμική κοινωνία. Τη δεκαετία εκείνη, έκανε την εμφανισή της και η
Άμστελ, μέσα από διαφημίσεις είτε με τη μορφή διαφημιστικών σποτ στα περιοδικά και τα ραδιόφωνα, είτε με τη μορφή ταμπελών στους νέους αυτοκινητοδρόμους της πόλης.
Όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε ο Ν. Βατόπουλος στο κλείσιμο της βραδιάς, η δεκαετία του ’60 ήταν συναρπαστική τόσο για την ταχύτητα της, όσο και για αυτή την αίσθηση λατρείας για το μέλλον!